Allergieën en intoleranties

Allergie klachten en klachten door voedselintolerantie kan je verminderen door te werken aan een gezonde darm.​

Het immuunsysteem heeft als taak om je te beschermen tegen micro-organismen. Het immuunsysteem moet controle houden over 2 m2 huid, 80 m2 longen, 350 m2 darmen. Het is niet raar dat met deze enorme oppervlakte er wel eens wat mis gaat. Zo kan er een onterechte immuunreactie optreden op een in feite onschadelijk stofje. Er ontstaat dan óf een allergische reactie óf een overdreven sterkte reactie, die direct stopt als de prikkels verdwijnen. Dit laatste noemt men een intolerantie.

In de Westerse samenleving nemen aantal en ernst van allergieën snel toe: een verdubbeling in de laatste 25 jaar. Deze toename kan niet alleen toegeschreven worden aan erfelijkheid, maar wordt ook toegeschreven aan o.a. een (te) schone leefomgeving, toename in gebruik van antibiotica, meer stuifmeel van bomen in de lucht, meer chronische stress én veranderingen in de voeding!

Bij een goed werkende intacte darmwand kan de darm bepalen welke micro-organismen in de darm blijven en welke de darmwand mogen passeren en het lichaam in mogen. Daarnaast bevat de darm van nature een heleboel bacteriën die zorgen voor een uitgebreide afweer tegen ziekmakende bacteriën, die via de voeding binnen komen.

Een ongunstige samenstelling van de darmbacteriën kan leiden tot een onvolledige vertering en tot productie van ‘gifstofjes’. Deze stofjes werken in op de darmwand, die vervolgens minder goed zijn werk kan doen, waardoor het lichaam reageert en er klachten kunnen ontstaan. Zo hangt het één met het ander samen.

Onderzoek toont aan dat herstel van de darmwand én verbetering van de samenstelling van darmbacteriën kunnen leiden tot minder klachten passend bij een allergie of intolerantie. Een voedingspatroon rijk aan omega-3 vetzuren en vezels, het vermijden van bepaalde E-nummers, (geraffineerde) suikers en veelal ook tarwe en lactose, kan de klachten flink reduceren.

Fermenteren

Fermenteren: Simpel en gezond.

Een paar weken geleden ben ik weer groente...

Lekkende darm

Medio dit jaar publiceerde ’Nieuws voor diëtisten’ het artikel ‘De “Leaky gut” bestaat echt’<...

Donkere kringen en wallen onder je ogen

Vanochtend kreeg ik een klant op consult, die ik vorige keer had gezegd ‘Zou je dat nou wel doen,...

Een burn-out tegengaan met je voeding.

Enkele weken terug was er van alles te doen op tv over depressie. ‘Deprestival’ en de ‘Depressie...

Hoe zit dat met verzurende voeding en je gezondheid?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een verzurend voedingspatroon de gezondheid op de la...

Dieetkosten aftrekken van de belasting? Dat kan.

Nu de belastingaangiftes weer ingevuld moeten worden is het handig als je weet dat je dieetkosten...

Zwarte bonen brownies

Veganistisch recept dat iedereen lekker vindt én binnen 45 minuten klaar is.

Veel mensen z...

Grotere en zwaardere kinderen door antibiotica

Antibiotica stimuleren de groei van kinderen, zowel in hun lengte als in hun gewicht. Dat geldt m...

Janou Lemmerling komt de praktijk versterken.

Janou heeft in 2017 haar Bachelor Voedingskunde en Diëtetiek behaald aan de Hogeschool van Arnhem...

Is onverzadigd vet wel zo gezond?

Vanuit wetenschappelijke hoek komt er steeds meer duidelijkheid over de gezonde effecten van vett...