Slaapkwaliteit

Beter slapen door je voeding aan te passen? Het klinkt misschien wat vreemd, maar het werkt. Vraag je ook af of je snurkt, want ook dit beïnvloed de slaapkwaliteit.

Gewoonlijk worden er drie vormen van slapeloosheid onderscheiden: 1. moeilijk in slaap komen, 2. gemakkelijk inslapen, maar in de loop van de nacht wakker worden of 3. in de ochtend vroeg ontwaken en daarna niet meer kunnen inslapen.

Behalve dat je door een lange nacht goed slapen fit wakker wordt, speelt een verminderde slaapkwaliteit ook een rol bij de ontwikkeling van chronische ziektes, zoals hoge bloeddruk, cardiovasculaire problemen, maar ook diabetes.

Slapeloosheid kan veroorzaakt worden door verschillende zaken.

- Lage nutriëntenwaarden in het bloed, zoals magnesium, zink en B vitamines verminderen de slaapkwaliteit. Ook het gebruik van weinig oplosbare vezels en teveel verzadigde vetten verminderen de slaapkwaliteit.

- Een minder goed werkend endorfinesysteem. Het lichaam zorgt voor aanmaak van stoffen met een morfine-achtige werking. Je wordt er dus rustig van. Ongunstig zijn exorfinen. Dit zijn eiwitten die het lichaam niet zelf aanmaakt en die de plek van de endorfine kunnen innemen. Een voorbeeld van exorfinen zijn gluten. Het vermijden van die stoffen kan een verbetering van slaap geven.

- Hormonale disbalans. Belangrijk is de aanmaak van het slaaphormoon melatonine aan het begin van de avond. Door te ontspannen vroeg in de avond én ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten eet voor de aanmaak van melatonine, zul je makkelijker inslapen en doorslapen. Als er ’s avonds nog teveel stresshormoon in je lichaam zit, zul je de slaap niet makkelijk vatten of ‘s nachts wakker worden. Het is dan verstandig om behalve met voeding ook met yoga en meditatie aan de slag te gaan.

- Snurken en apneu. De snurker zelf, maar ook de partner hebben vaak een minder goede slaapkwaliteit. Met het ouder worden, worden de spieren in de keel slapper en wordt de kans op snurken groter. Door het snurken en de daarbij behorende apneus en ademstilstand rust je ‘s nachts niet goed uit, met als mogelijke klachten oververmoeidheid of hoofdpijn. Na verloop van tijd kunnen door de onregelmatige zuurstof toevoer medische problemen ontstaan, zoals een hoge bloeddruk en cardiovasculaire klachten. Het is dan ook verstandig om contact op te nemen met een gespecialiseerd centrum om te laten vaststellen of er bij jou ook sprake is van slaapapneu. Rondom deze problematiek werken wij samen met Snurk en Apneu centrum Maastricht http://www.snurkenapneucenter.nl/ 


Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)