Mensen weten wel dat ik anders werk dan andere diëtisten, maar wat is dat orthomoleculaire nu eigenlijk? Denk even aan scheurbuik op de middeleeuwse schepen. Dat was een gevolg van een gebrek aan vitamine C. Bij het eten van sinaasappelen en ander fruit kwam dit niet meer voor. Er is dus een duidelijke relatie tussen voeding en ziekten.
Zo werk ik dus. Heb je een probleem, dan kijk ik welke stoffen bij dat proces in je lichaam betrokken zijn. Dit kunnen vitaminen zijn, minderalen, maar ook aminozuren of enzymen etc. Door je voeding tactisch te kiezen vul je de tekorten weer aan en verminderen de klachten.
Helaas bevat de hedendaagse voeding minder van al die stofjes, dan pakweg een 100 jaar terug. Na de tweede wereld oorlog nam bijvoorbeeld het gebruik van kunstmest snel toe, werden koeien in grote stallen gehouden. Dit zorgt er allemaal voor dat de samenstelling van onze voeding veranderd en dat betekent veelal een verarming van de voedingswaarde. Het RIVM doet daar onderzoek naar. Het is dus niet zo raar dat je met de voeding van vandaag niet aan al je voedingstoffen komt. Dat is waarom ik vaak aanvullend nog een supplement adviseer. Dat geeft dan een boost aan het herstel van je lichaam.