Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een verzurend voedingspatroon de gezondheid op de lange termijn kan beïnvloeden.
Bij het verteren van voedsel en de stofwisseling in lichaam blijft er een zure of basische rest over. Basisch is het tegenovergestelde voor zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd. Of een voedingsmiddel een zure of basische rest achterlaat staat los van de zure smaak.
Voor een goede werking van onze stofwisseling moet het bloedplasma enigszins alkalisch zijn, met een pH-waarde van ongeveer 7,45. Wanneer het lichaam voortdurend wordt blootgesteld aan verkeerde voeding, kan het lichaam de zure overschot niet meer volledig afvoeren.
Het lichaam heeft verschillende manieren om de pH-waarde constant te houden. De nieren proberen zoveel mogelijk resten uit te scheiden in de urine. In de longen wordt zuurstof met eiwitten gemengd waardoor zure resten verminderd worden.
Als dit niet voor voldoende ontzuring zorgt dan haalt het lichaam als noodmaatregel calcium uit de botten om zo het basisch reagerende calciumcarbonaat aan te maken. Wanneer deze verzuring gedurende een lange periode aanhoudt ontstaat er chronische afbraak aan de botten, dus osteoporose. Ook wordt het teveel aan zuren afgezet in de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten.
Gevolgen zijn dan reumatische aandoeningen en jicht, maar ook en hart- en vaatziekten, waaronder een hoge bloeddruk blijken te ontstaan als gevolg van verzuring.
Verzurende voedingsmiddelen zijn o.a.
Brood, pasta, rijst, vlees, kaas, gedroogd fruit, noten, frisdranken, alcoholische dranken
Alkalische voedingsmiddelen zijn o.a.
Groente, fruit, roomboter, aardappel, quinoa, kokosolie, kruidenthee
Dit zijn de algemene richtlijnen, maar uiteraard zijn sommige producten binnen een bepaalde productgroep meer verzurend of juist meer alkalisch dan andere. Heb je met bovengenoemde klachten te maken of wil je meer weten over deze materie, dan maak gerust een afspraak, dan maken we maatwerk van je voeding.