blogpost

« Terug naar overzicht

Kwaliteitsverschillen vitaminen en mineralen

Er zijn periodes dat er veel reclame gemaakt wordt dat we ons extra moeten beschermen en vitaminen moeten gaan slikken. Dus half Nederland rent weer naar de dichtstbijzijnde drogist om vitaminepillen te halen. Daarna hoor je de mensen vaak zeggen dat ze het wel slikken maar geen idee hebben of het werkt. Gek, toch? Dat je dan maar iets slikt omdat dit geadviseerd wordt maar je niks merkt? En dan moet je in sommige gevallen ook opletten dat je niet teveel slikt want ja, ook van vitaminen en mineralen kan je een overdosis krijgen.

Iets met “.. teveel bos en geen bomen kunnen zien” gevalletje.

Welkom in het land van vitaminen en mineralen. 

Vitaminen en mineralen hebben tal van functies in je lichaam: zo heb je vitaminen en mineralen nodig om energie te maken, om bot aan te maken of hormonen, zoals serotonine en melatonine. We hebben ze keihard nodig. Vergelijk het maar met en auto, die rijdt ook niet alleen op benzine. Alle schroefjes moeten goed aangedraaid zijn en daar heb je de juiste schroevendraaier voor nodig. 

Ik krijg vaak de vraag of het wel nodig is om een supplement te slikken. Het is niet altijd nodig om supplementen te nemen. Maar er zijn wel situaties waar je je lichaam een beetje kunt ondersteunen zoals in tijden van stress, herstel na ziekte of bij vage klachten zoals vermoeidheid. Daarnaast slikken we vaak ook veel medicijnen wat er ook weer voor zorgt dat vitaminen en mineralen geroofd worden. Die kunnen dan niet meer gebruikt worden voor andere fysiologische processen in je lichaam. Maar in voeding zit toch voldoende vitaminen en mineralen? Dat is niet altijd het geval. De bodem kan vaak uitgeput zijn waardoor de planten niet meer voldoende voedingsstoffen uit de bodem halen.

Een tekort aan vitaminen en mineralen leiden vaak tot een hele reeks aan klachten. Een mooi voorbeeld is zijn maagzuurremmers. Wist je dat door het slikken van maagzuurremmers je een vitamine B12 tekort kunt krijgen? Dit komt omdat je minder maagzuur aanmaakt en maagzuur heb je juist nodig om B12 uit de voeding te halen. De meest voorkomende klachten die daardoor ontstaan zijn vermoeidheidsklachten en haaruitval.

Maar hoe weet je nou of je de juiste vitaminen en mineralen slikt?

Net zoals je verschillende soorten motoroliën hebt voor je auto heb je ook verschillende soorten vitaminen en mineralen. Ik neem als voorbeeld magnesium. Magnesium zit nooit als zuiver magnesium in een tablet of capsule maar is altijd gebonden. Aan de naam kun je aflezen of het een goed product is. Staat er -oxide achter? Zoals magnesiumoxide, die kun je dan beter laten staan. Beter kies je dan voor betere verbinding zoals magnesiummalaat. Hieronder zie je een overzicht met verbindingen die beter opneembaar en welke minder.

Tabel 1 kwaliteit mineralen

Mineralen

Minder opneembaar

Beter opneembaar

Carbonaat
Ascorbaat
Chloride
Chelaat
Fosfaat
Citraat
Hydroxide
Fumaraat
Nitraat
Gluconaat
Oxide
Malaat

Orotaat

Picolinaat

Tauraat 

Bisglycinaat 

Lactaat 

Palmitaat


Om je maar meer inzicht te geven in veel gebruikte supplementen, die vaak in de net niet juiste variant worden gekocht is het volgende tabelletje handig.


Tabel 2 kwaliteit vitaminen

Vitaminen

Minder opneembaar 
Beter opneembaar 
B11 – foliumzuur
B11 – Folaat
B12 – Cyanocobalamine
B12 – Methyl- of Adenosylcobalamine
E – DL-Alpha-tocoferol
E – D-alpha-Tocoferol
K1 – Fylloquinon
K2 – Menaguinon
D2 - Ergocalciferol D3 - Cholecalciferol


Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten vitaminen en mineralen, en soms zie je door de bomen het bos niet meer. En als je dan ook nog een klacht hebt, dan wordt het nog ingewikkelder, want welk mineraal of vitamine is betrokken bij welk proces? Je moet maar net weten dat maagzuurremmers negatief werken op onze B12 hoeveelheid. Ja, ook voor ons is het soms even opzoeken geblazen.


5 tips op een goede keuze te maken.

1. Je moet weten welke soort vitaminen of mineraal je slikt dus laat de potjes waar geen specificatie van de vitamine of mineraalsoort staan. Bijvoorbeeld als er alleen B6 op staat. Je wilt weten welke verbinding je neemt, beter kies je bijvoorbeeld voor Pyridoxaal-5-Fosfaat.

2. Kies voor een orthomoleculair merk – goedkoop is duurkoop. Een fabrikant moet een keuze maken op basis van prijs en de beschikbare ruimte in een pil. Merken als Lucovitaal of Orthica zijn vaak bij de drogist te koop en zijn de betere. Maar blijf ook bij deze merken wel altijd even checken wat er op de verpakking staat.

3. Kies voor zo weinig mogelijk vulstof – geen fratsen.

4. Houd je aan de advisering op het potje.

5. Kies liever voor een goed multivitamine in plaats van één vitaminen of mineraal. De fysiologische processen in je lichaam hebben meer dan één stofje nodig.

Moraal van het verhaal: weet wat en waarom je slikt. Heb je hulp nodig? Of wil je graag wat meer informatie? App, bel of mail! En we kunnen je een wegwijs maken in het oerwoud van vitaminen en mineralen.


Liefs, Janou 


Literatuur:

Vitamine-info (z.d.) Invloed maagzuurremmers op B12. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/?tx_news_pi1%5Bnews%5D=182&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=b78fedcd7c0c3a91341faf3714672f48

SOHF (z.d.) Vitamine B12. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://www.sohf.nl/nutrient/vitamine-b12

SOHF (z.d.) Wanneer welke magnesium. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://www.sohf.nl/nieuws/wanneer-welke-magnesium

Zwaan, J. (2013) De supplementenwijzer. Geraadpleegd op 27 maart 2019 van https://www.succesboeken.nl/Inkijken/9789079872695.pdf

 

Posted in Ongecategoriseerd on jun 06, 2019

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)