blogpost

« Terug naar overzicht

Fermenteren: Simpel en gezond.

Een paar weken geleden ben ik weer groente gaan fermenteren. Dan heb ik wat lekkers als ik geen zin heb om te koken of als ik laat ben en er geen tijd is om uitgebreid te koken. Dan is het lekker om gefermenteerde groente op tafel te zetten. 

Onze opa’s en oma’s fermenteerden hun voedsel om het te bewaren, zoals zuurkool en augurken, maar wist je dat yoghurt, chocola, salami, sojasaus, olijven, bier en wijn ook gefermenteerde producten zijn? 

Door de komst van de koelkast is het fermenteren in de vergetelheid geraakt, maar het is de moeite waard om het ook eens te doen. Het is zo simpel en voor je gezondheid is echt van toegevoegde waarde. Gefermenteerd eten bevat enorm veel enzymen die we nodig hebben voor een goede darmwerking. Geen product bevat meer gezonde darmbacteriën, zelfs op probiotica valt af te dingen. En is je darmflora op orde, dan vergroot je ook je weerstand. 

Hoe werkt het?

Je creëert een omgeving waarin de goede bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Dit gebeurt onder water, zonder aanwezigheid van zuurstof. Je voegt zout toe, want daardoor sneuvelen bacteriën die bederf veroorzaken. De goede bacteriën, melkzuurbacteriën, houden juist van een zoute omgeving en krijgen na verloop van tijd het alleenrecht op de suikers die in planten zitten. Dit proces verloopt het best op kamertemperatuur. Door de toename van melkzuurbacteriën worden de groenten steeds zuurder. Voor bijvoorbeeld zuurkool heb je minimaal 4 weken nodig, maar als je van wat zuurder houdt dan is 10 weken beter. Om het fermentatie proces af te remmen zet je groente op een koele plek, in de schuur, zolder of koelkast. 

Wat heb je nodig?

Weckpotten met een rubberen rand zijn geschikt. De rubbers laten het gas dat ontstaat ontsnappen, maar voorkomen dat er lucht naar binnen gaat. Daarnaast heb je licht gezouten water nodig en een plastic zakje of glazen potje dat in de weckpot past. 

Aan de slag dan maar … met zuurkool

Je kunt allerlei soorten kolen nemen. Voor de gewone Hollandse zuurkool gebruik je natuurlijk een witte kool. Je kunt tal van kruiden en specerijen toevoegen voor accent verschillen in smaak.

Ingrediënten:   

1 kilo rode kool (1 stuks)

1 theelepel zwarte peperkorrels

theelepel jeneverbes

1 theelepel kruidnagel

25 g ongeraffineerd zeezout (sel gris, Himalaya zout, fleur du sel) op 1 kilo kool

weckpot van 750 ml

plastic zakje met pekelwater of een klein glazen potje wat in de weckpot past.

1.      Kook water in een grote pan en doe daar de weckpot en het kleine glazen potje in. Laat dat 5 minuten doorkoken. Was je handen grondig met zeep (evenals de snijplank en mes). Haal de potten uit het water en leg deze op de kop op een schone handdoek. Ze zijn nu steriel.

2.      Snij de kool doormidden en verwijder de kern.Snij de kool in dunne kleine reepjes en doe dit in een kom. 

3.      Plet de kruiden met een vijzel. Meng de kruiden met het zout.

4.      Doe dit mengsel van kruiden bij de kool en dan ga je de kool stevig kneden. Als je merkt dat de kool zachter begint te worden, doe je kool in de steriele weckpot. 

5.      Druk de kool stevig aan, zodat het vocht boven de kool komt te staan. Als de kool van nature weinig vocht bevat, voeg dan een beetje water met een snufje zout toe. De kool hoeft maar nipt onder water te staan. 

6.      Zet het glazen potje of het plastic zakje met pekelwater op de kool. Zo hou je meteen drijvende koolstukjes onder water. Verwijder stukjes kool rondom de deksel en leg de deksel met rubberen ring los op de weckpot. Laat de kool staan op kamertemperatuur. Na enkele dagen zullen er koolzuurbelletjes ontstaan. Het fermenteren komt nu goed op gang.

7.      Proef de kool na een week of 5 om de paar dagen totdat de je hem zuur genoeg vindt. Haal dan het glazen potje of plastic zakje eruit en sluit de pot af. Zet de pot op een koele plaats. De kool is nu klaar om te eten.

8.      De zuurkool kan een half jaar bewaard worden. De smaak zal in de loop der tijd nog langzaam veranderen, omdat het fermentatieproces langzaam doorgaat.

Posted in recepten on okt 28, 2018

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)