blogpost

« Terug naar overzicht

Medio dit jaar publiceerde ’Nieuws voor diëtisten’ het artikel ‘De “Leaky gut” bestaat echt’. Ja, dat wisten wij natuurlijk allang, maar het is nu doorgedrongen dat het écht bestaat 😊

De term “leaky gut” werd lange tijd als alternatief beschouwd. Er waren geen parameters op dat gebied, dus ja, dan bestaat het niet. In die zin ook best logisch. Maar wat niet zo logisch is, is dat dit fenomeen eigenlijk al langer bekend is, maar er niks mee gedaan werd. Zonde! Daar is nu verandering in gekomen. Afgelopen april werd het fenomeen "leaky gut" volop gebruikt in lezingen van wetenschappers over de oorzaak en mogelijke behandelingen (Hoenderdos, 2018).

Maar goed, “leaky gut” staat voor een permeabele darmwand. Wat is dat nu eigenlijk? Hoe kom je er aan? Maar beter nog, hoe kom je er van af?

Wat is een “leaky gut”? 

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een leaky gut? Bij een Leaky gut zitten er geen kleine gaatjes in je darmen (dit is een geperforeerde darm en dit is levensbedreigend!). Leaky gut zijn darmen die hyperpermeabel zijn, ook wel doorlaatbaar (Tode- Gottenbos, 2017). Je kunt het vergelijken met een grove en fijne zeef: bij de grove zeef gaan de rijstkorrels zo de wasbak in, terwijl bij de fijne zeef alleen het water in de wasbak terecht komt.

Je darmen werken precies zo, alleen bij een leaky gut gebeurt dat continue en ongecontroleerd. Met andere woorden, iedereen heeft van tijd tot tijd wel een lekkende darm, omdat het af en toe bewust ongunstige bacteriën via een poortje naar binnen laat. Daardoor kan je immuunsysteem deze bacterie bestuderen. Zo leert je immuunsysteem welke bacteriën er zijn en hoe het jou moet beschermen tegen deze ongunstige bacteriën. Tussen de darmcellen zitten een soort van elastiekjes die de cellen bij elkaar houden. Dit zijn de zogenaamde tight junctions. Wanneer de bacterie expres in de bloedbaan terecht is gekomen, trekken de cellen de tight junctions zich weer goed aan zodat er geen andere stoffen door de poortjes in de bloedbaan terecht komen. Nu is de darmwand weer intact en kan de darm weer zijn werk doen, namelijk de voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) filteren en gebruiken.

Bij een leaky gut staan deze poortjes continu open waardoor alle stoffen, dus gunstige, maar ook ongunstige in de bloedbaan terecht komen (Hoenderdos, 2018; Tode- Gottenbos, 2017).

Je kunt je voorstellen dat als je een grove zeef gebruikt en al die rijstkorrels in de goot terecht komen, dit niet goed is voor de leiding. Dit is precies zo bij een leaky gut. Je lichaam is continu deze ongunstige stofjes in je bloed aan het opruimen. Je immuunsysteem draait overuren. Je lichaam stelt prioriteit om deze ongunstige stoffen te verwijderen en al het andere, zoals een wondje dat maar niet wilt genezen, wordt later wel weer aangepakt (Stichting Ortho Health Foundation, 2018).

Een chronische leaky gut leidt niet alleen tot diarree en andere darmproblemen, maar kan bijvoorbeeld ook leiden tot leverbeschadigingen en geestelijke problemen, zoals somberheid, depressie. Maar ook allerlei vage klachten als acné, eczeem, allergische reacties, droge huid, haaruitval of aanhoudende ontstekingen.

Je darmen zijn dus van groot belang als het gaat om je gezondheid en weerstand! (Hoenderdos, 2018; Tode- Gottenbos, 2017; Stichting Ortho Health Foundation, 2018).

Wat kun je eraan doen?

Allemaal heel leuk en aardig, maar hoe kom je hier aan? En beter nog, hoe kom je ervan af? De oorzaak van een leaky gut vind je in een aantal factoren zoals stress. Ja, daar is ie weer, stress. Je zult zien dat in veel blogs stress steeds weer terug komt. Reden genoeg dus om eindelijk eens dat weekendje weg te boeken 😊. Het komt ook door topsport, ernstig overgewicht, medicijngebruik (antibiotica, metformine, en dat is nog maar het begin van een hele rits aan medicijnen) én door ongezonde voeding (Hoenderdos, 2018; Stichting Ortho Health Foundation, 2018).

En dan nu: Wat kun je er tegen doen?

Een leaky gut kun je van meerdere kanten aanpakken. Zoals je in de tekst las, is het verstandig je dagelijkse stress te reduceren. Het is wijs om wat gewicht te verliezen, mocht je teveel kilo’s met je meedragen. Ook kun je je medicijngebruik nader bekijken. Daar ben ik zeer groot voorstander van, want we slikken vaak onnodig veel. Bespreek dit wel met je arts en doe dit niet op eigen houtje! Je hebt de medicijnen immers niet voor niets. En last but not least: Kijk een naar je voeding! (Hoenderdos, 2018; Stichting Ortho Health Foundation, 2018). Wil je dingen repareren in je lichaam dan moet je stoffen die het probleem aanwakkeren wegnemen én bouwstoffen juist aanleveren.

In de blog over burn-out had ik het over de vijf voedingsregels. Deze passen precies in dit verhaaltje:

Vijf voedingsregels:

1. Verminder de inname van suiker en geraffineerde koolhydraten, zoals brood, pasta, pizza, witte rijst en frisdranken en vruchtensappen. Kies juist de volle granen. Denk hierbij aan rogge, haver, spelt, zilvervliesrijst, amarant en quinoa.

2. Verminder de inname van transvetten. Denk aan gefrituurde en kant en klaar gebakken producten, zoals gebak, koekjes en frituursnacks.

3. Verrijk je voeding met omega-3 vetzuren: twee keer per week vette vis. Iedere dag wat noten en zaden, zoals lijnzaad, chiazaad en walnoot.

4. Vermijdt e-nummers, additieven en allergenen, eet dus zo vers en natuurlijk mogelijk! En als je dan al kant en klaar dingen eet, zoals worst, neem dan die met de kortste ingrediënten lijst.

5. Eet meer groenten. Heel veel groente!

Hiermee creëer je een mooie basis voor je darmen. Maar dit is slechts de top van de ijsberg, want ik heb het nog niet gehad over de spijsvertering, maagproblemen, microbioom en de mondflora. Daarover een andere keer meer...

Kom je er niet uit, blijf je klachten hebben of heb je nog vragen? Stuur een e-mail, bel of app en dan maken we een afspraak!

Door Janou Lemmerling.

 

Literatuur en links:

Tode- Gottenbos, N. (2017). De poepdokter: gezond van mond tot kont. Hilversum: Splint Media B.V.

Stichting Ortho Health Foundation. (2018). Orthomoleculaire voeding en suppletie adviseur. Hoofddorp.

Hoenderdos, K. (2018). De “Leaky gut” bestaat echt. Nieuws voor dietisten. Geraardpleegd op 28 augustus 2018, van https://www.nieuwsvoordietisten.nl/de-leaky-gut-bestaat-echt/

Posted on sep 11, 2018

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)